luni, 17 septembrie 2012

Acvila incoronata

         “Din cele mai vechi scrieri, simbolismul coroanei îi confera o semnificatie eminenta: ea include nu numai valorile capului, culme a trupului omenesc, ci si valorile a ceea ce se afla mai presus de cap, un dar venit de sus. Se marcheaza astfel caracterul transcendent al unei impliniri. Forma circulara indica perfectiunea si participarea la natura cereasca, al carei simbol este cercul. Ea uneste ceea ce este dedesubt cu ceea ce este deasupra, si separa terestrul de ceresc, umanul de divin. Coroana exprima intotdeauna ideea de inaltare, de putere, de iluminare. Este un semn al puterii si al luminii. Este sensul, simbolic al coroanei christice.
           Materia coroanei, vegetala sau minerala, precizeaza natura actului eroic savarsit si pe cea a recompensei divine atribuite. Demnitate, putere, acces la fortele superioare, suveranitate absoluta. Sunt sensurile cuprinse in imaginea coroanei.
           In stema Regatului Roman, Acvila României poarta pe cap Coroana de Otel, insemnul Independentei si al Suveranitatii depline a României, cucerite in timpul domniei Regelui Carol I. Turnata din teava unui tun turcesc, capturat in Razboiul din 1877, Coroana este simbolul Independentei obtinute prin lupta. Crucea de deasupra coroanei este crucea decoratiei „Trecerea Dunarii”.
           Absolut toate fostele tari comuniste (inclusiv Rusia) au revenit, dupa 1989, la stemele anterioare, cu coroana la locul ei, chiar daca sunt inca republici. România a ramas singura tara care a adoptat o stema decapitata. Nici o alta natie crestina din fostul lagar socialist nu a avut curajul sa-si reteze coroana din stema, altfel spus, una din caile de comunicare cu divinitatea. 
           Simbolurile sunt partea vizibila a invizibilului. Adevarata putere sta in respectul si cultivarea lor. A nu pretui simbolul – sacru – al coroanei de pe capul acvilei din Stema României, inseamna a-ti submina puterea ca natie, din proprie vointa”.

Niciun comentariu: