joi, 7 iunie 2012

Henri Coanda (7 iunie 1886)

         Henri Coandă avea doar 24 de ani în 1910, atunci cand a testat, la Paris, primul avion cu reactie din lume, pe care il concepuse cu trei ani mai devreme! Desi realizarea a marcat doar inceputul unui lung sir de inventii uimitoare, pe care savantul a continuat sa le ofere omenirii pana in ultimul an al vietii sale de 86 de ani, prea putini stiu de existenta acestora. Asta, pentru ca, dupa decesul savantului, acum aproape patru decenii, statul roman nu s-a mai preocupat mult timp de fabulosul patrimoniu donat de acesta, nici macar in sens educational.
         Henri Coandă a fost un savant cu pregatire polivalenta, iar descoperirile sale sunt in varii domenii: aeronautica, constructii, transporturi , industrie, medicina, biologie, protectia mediului. Multe din cele 250 de inventii certificate prin 707 brevete internationale stau la baza unor sisteme, masini si unelte care se folosesc si astazi in diverse industrii sau chiar in viata de zi cu zi.
            -Efectul Coandă (pe care savantul l-a identificat chiar cu ocazia testării avionului cu reactie) are aplicatii la ventilatoare, aspiratoare, pompe de vid, sisteme de propulsie, atenuatoare de zgomot, compresoare, separatoare bifazice etc. De asemenea, are aplicatii in domeniul medical in crearea inimii artificiale, dar si in ecologie – crearea barierei anti-rechini.
            - Case multicelulare si din prefabricate, ce pot fi asamblate in 5 ore.
            - Aerodina lenticulara - farfuria zburatoare Coandă, fara piese mecanice in miscare, capabila de decolare-aterizare pe verticala si de zbor la punct fix.
             - Rezervoare din beton armat, precum rezervorul de stocare a petrolului plasat chiar in mijlocul marii de Emiratul Dubai etc.
             Pe langa toate acestea (si multe alte inventii), Coandă a fost si un artist talentat, invatcel al sculptorului francez Rodin si prieten al lui Brancusi, cu care a colaborat in arta si in stiinta. In 1967, odata cu revenirea sa in tara, Henri Coanda a propus infiintarea unei Case a Gandirii Romanesti, ca forma suprema de manifestare ordonata si benefica a creativitatii autohtone. Din aceasta initiativa a rezultat Institutul de Creatie Stiintifica si Tehnica - INCREST, care a functionat unitar pana imediat dupa Revolutie. Dupa care s-a fragmentat si s-a risipit...Henri Coandă a lasat statului roman dreptul de a beneficia de pe urma inventiilor sale.
              Familia Coandă a lasat statului roman imobilul Coandă si toate bunurile care au apartinut savantului, opera sa stiintifica de o viata si rezultatele acesteia: brevete, schite, proiecte, machete, medalii, diplome, precum si fotografii, scrisori, carti, tablouri si alte obiecte, care ar fi trebuit sa fie expuse in Muzeul Coandă, infiintat in Casa Coandă, in 1970.
            Muzeul Coandă a fost desfiintat in 1977, imobilul Coandă este partial instrainat, vandut in anul 2009, cu fals in acte, unei persoane fizice, iar arhiva Coandă este pastrata impropriu, rispita la Muzeul Tehnic Dimitrie Leonida si la Muzeul Aviatiei.

Niciun comentariu: