joi, 3 mai 2012

Niccolo Machiavelli (Niccolò di Bernardo dei Machiavelli) - 3 mai 1469

     Până în zilele noastre, prima și cea mai persistentă sugestie la rostirea numelui Machiavelli este aceea de discipol al răului. Reputația de ateu și cinic imoral se datorează celebrei sale opere „Il principe” („Principele”), scrisă în anul 1513, publicată, după moartea sa, în 1532 și trecută în 1564 pe „Lista cărților interzise” („Index Librorum Prohibitorum”). Născut în micuțul sat San Casciano in Val di Pesa, la aproximativ cincisprezece kilometri de Florența, fiul lui Bernardo Machiavelli (avocat aparținînd unei ramure sărăcite a unei influente familii Florentine) și al Bartolomeii di Stefano Nelli, ambii de familii culte și de origini nobiliare dar cu puține resurse din cauza unor datorii ale tatălui. Intrat în serviciul guvernului între 1469 și 1512 în calitate de contabil, a cunoscut succesul după proclamarea Republicii Florentine, în 1498. A fost secretar al consiliului de zece oameni care conduceau negocierile diplomatice și supravegheau operațiunile militare ale republicii. Viața sa se divide în trei perioade; fiecare din ele reprezintă însele istoria Florenței.   
     Tinerețea sa coincide cu măreția Florenței ca putere italiană, sub mandatul lui Lorenzo de Medici, Magnificul. Căderea Medici-lor a avut loc în 1494, în același an Machiavelli se integra în serviciul public. În timpul carierei sale de ofițer, Florența a fost liberă sub guvernarea unei republici, care a durat până în 1512, când Medici-i au revenit la putere și Machiavelli și-a pierdut postul. Medici-i au guvernat Florența între 1512 și 1527, când au fost din nou îndepărtați de la putere. Aceasta a fost perioada de activitate literară a lui Machiavelli și bineințeles a creșterii influenței sale; fără îndoială, a murit la câteva săptămâni după expulzarea Medici-lor, la 21 iunie 1527, la cincizeci și opt de ani, fără a-și mai recupera poziția.
     Chiar dacă există puține dovezi din timpul tinereții lui Machiavelli, Florența acelor timpuri era atât de cunoscută încât este ușor de imaginat climatul în care tânărul cetățean și-a dezvoltat personalitatea. Florența era un oraș în care se înfruntau două curente de opinii, unul reprezentat de austerul Girolamo Savonarola și celălalt de Lorenzo, iubitor al splendorii. Deci puterea lui Savonarola asupra averilor Florenței era imensă, nu se pare a fi fost de prea mare importanță pentru Machiavelli, care îl menționează în Principele ca un profet înfrânt și dezarmat. Pe de altă parte, măreția mandatului lui Lorenzo îl impresioneaza puternic pe Machiavelli, ajungând inclusiv să dedice Principele nepotului acestuia.Cu toate acestea, filosoful politic, diplomatul, secretarul Republicii Florentine și scriitorul italian continua să fie asiduu citit de filosofi, deși puțini dintre ei recunoșteau asta și încă mult mai puțini îi împărtășeau deschis convingerile.
      Si-a recunoscut surprinderea față de curajul sau îndrăzneala scriitorului florentin filosoful și avocatul englez Francis Bacon în „Eseuri sau sfaturi politice și morale, și-a arătat deschis admirația față de el (numindu-l „principele politicienilor”) filosoful politic englez James Harrington în lucrarea „Republica Oceaniei” și îi lăuda bunele intenții filosoful evreu olandez Benedict de Spinoza) în „Tratat politic”. Chiar și filosoful francez Jean-Jacques Rousseau susținea în „Contractul social” că, în ciuda aparențelor, Machiavelli era „un om sincer și un bun cetățean” și că „Principele” este „cartea republicanilor”.Alți gânditori ai vremii, în timp ce se alăturau denigratorilor lui Machiavelli, se inspirau copios din doctrinele acestuia fără a-l cita vreodată. Este cazul filosofului italian Giovanni Botero care enunța ca a sa ideea că statul este scutit de obligația de a fi moral. Sau a celor care, pentru a se conforma interdicției de a citi „Principele”, se defineau „taciști”, citând din Tacit idei pe care le preluase și le adaptase Machiavelli.
       Așa se face că Machiavelli și opera sa au reușit să se insinueze în toate tratatele de politologie și filosofie politică modernă nu doar datorită ideilor pe care le-a promovat, ci și datorită prospețimii scriiturii, a farmecului stilului său și a capacității autorului de a descifra meandrele minții umane.

Niciun comentariu: