luni, 3 decembrie 2012

si magarii plang cateodata.....

             S-a solicitat, unui prestigios analist financiar, sa explice criza intr-o forma mai simpla, pentru ca oricine sa poata intelege cauzele.
Descrierea a sunat astfel:
            Un cavaler a sosit intr-un sat, unde nu mai fusese niciodata si a oferit tuturor locuitorilor 100 euro pentru orice magar de vanzare. O parte dintre locuitori si-au vandut  animalele.
            Urmatoarea zi s-a intors cu o oferta mai buna: 150 euro bucata. O alta parte dintre locuitori si-au vandut magarii.
            Ziua urmatoare le-a oferit 300 euro si restul posesorilor de magari si-au vandut animalele. Dupa o saptamana vazand ca nu mai sunt magari, a oferit 500 euro pentru orice magar va gasi saptamana viitoare, apoi pleca.
            In ziua urmatoare si-a trimis ajutoarele, in acelasi sat, cu magarii pe care ii cumparase, pentru a ii vinde cu 400 euro bucata.
            Cu gandul la castigul saptamanii viitoare, toti locuitorii au cumparat magarii cu 400 euro, iar cei care nu au avut bani au făcut un imprumut. Astfel au cumparat toti magarii din municipiu.
            Asa cum era de asteptat, ajutoarele au disparut, la fel si cavalerul. Niciodata nu au mai fost vazuti.
            Rezultatul: Satul s-a umplut de magari si a ramas inglodat in datorii.
Sa vedem ce s-a intamplat dupa aceea.
            Cei care au cerut imprumuturi, chiar daca vindeau magarii nu puteau plati datoria. Cei care au dat bani cu imprumut s-au plans municipalitatii, spunand ca daca nu primesc ajutor vor fi ruinati; astfel nu vor putea continua sa imprumute si toata lumea va fi ruinata. O mare minciuna.
            In loc sa dea banii oamenilor din popor, pentru a-si plati datoriile, primarul folosind banii din taxele locuitorilor, deci fondurile comune ale locuitorilor, a dat banii celor care au dat bani cu imprumut, ca sa nu fie ruinati. Dar ei, acoperind o mare parte din banii pierduti, nu au sters datoriile poporului, care continua sa ramana impovarat. Primarul a irosit bugetul municipalitatii, intrand in datorii.
            Cei ce au dat bani cu imprumut, cu datoriile acoperite, continuau sa ceara bani, plus dobanzi, au luat si magarii lasind lumea fara mijloace de productie. Multa lume a ramas ruinata si fara magar intreaga viata. Municipalitatea, la fel, a ramas ruinata.
Rezultatul final?
            Pentru a solutiona toate aceste lucruri municipalitatea a redus salariile functionarilor. Iar particularii cind au vazut ca lumea munceste si pentru putin au redus si ei salariile.
Deci bogatii se imbogatesc si mai mult, iar saracii saracesc si mai tare; asta’i CRIZA.
O TEAPA.
Traducerea si adaptarea din portugheza.

 

 

Niciun comentariu: