Banane
"Bananele sunt gustoase, sanatoase,
mobile (usor de luat peste tot), destul de ieftine si un ingredient grozav
pentru shake. Dar asta nu este totul, spun specialistii. Ei cred ca expresia
"going bananas" (expresie care inseamna a o lua razna) provine din efectul
pe care il au bananele asupra creierului. Dupa ce veti citi acest articol, nu
veti mai privi niciodata bananele cu aceiasi ochi. Iata de ce:
Aflux de energie
Bananele
contin trei zaharuri naturale - sucroza, fructoza si glucoza, combinate cu
fibre. O banana ofera instantaneu un aflux sustinut si substantial de energie.
Energie pentru a face miscare timp de 90 de minute
Cercetarile
au demonstrat ca numai doua banane ofera destula energie pentru un efort fizic
extenuant de 90 de minute. Nu este de mirare ca banana este fructul numarul unu
in randul atletilor de performanta ai lumii.
Ameliorarea problemelor medicale si a bolilor
Dar
energia este numai unul dintre modurile in care banana ne poate ajuta sa ne
mentinem in forma. Ne poate ajuta sa infruntam sau sa prevenim un numar
substantial de boli si probleme, ceea ce o face sa fie obligatorie in meniul
zilnic. Iata in continuare o lista cu cele mai bune efecte pe care le are.
Putere pentru creier:
200
de elevi de la o scoala din Twickenham (Middlesex, Marea Britanie) au fost
ajutati sa-si treaca examenele anuale cu rezultate mai bune mancand banane la
micul dejun, in pauza si la pranz, in incercarea de a-si imbunatati puterea
creierului. Cercetarile au aratat ca acest fruct ce contine o cantitate mare de
potasiu poate ajuta procesul de invatare prin imbunatatirea atentiei.
Constipatie:
Avand
un continut ridicat de fibre, bananele pot fi incluse in dieta in scopul
restabilirii functionarii normale a intestinelor, ajutand la depasirea
constipatiei fara a mai fi nevoie de laxative.
Mahmureala:
Unul dintre modurile cele mai rapide de a vindeca
mahmureala este prepararea unui milkshake de banane, indulcit cu miere. Banana
calmeaza stomacul si, cu ajutorul mierii, ridica nivelul zaharului din
organism, in timp ce laptele calmeaza si rehidrateaza corpul.
Arsurile la stomac:
Bananele au un efect natural antiacid in corp, deci daca
suferiti din cauza arsurilor gastrice, incercati sa mancati cateva banane
pentru a calma durerea.
Ciupiturile de tantar:
Inainte de a cauta crema impotriva ciupiturilor de
insecte, incercati sa frecati zona afectata cu partea interioara a cojii de
banana. Multi oameni cred ca are un succes uimitor in reducerea umflarii si
iritarii la locul ciupiturii.
Nervii:
Bananele au un continut ridicat de vitamine din complexul
B, care ajuta la calmarea sistemului nervos.
Supraponderali si stresati la munca?
Studiile efectuate la
Institute of Psychology din
Austria au descoperit ca stresul de la serviciu duce la pofta de alimente care
aduc confort, precum ciocolata si cipsurile. Un studiu efectuat pe 5000 de
pacienti ai spitalului a aratat ca cei mai grasi dintre pacientii care au
participat la studiu aveau sanse mai mari de a avea un nivel ridicat de stres
la locul de munca. Studiul a tras concluzia ca, pentru a evita poftele induse
de panica, trebuie sa controlam nivelul de zahar din organism cu ajutorul gustarilor
cu nivel ridicat de carbohidrati la fiecare doua ore pentru a mentine stabil
nivelul zaharului.
Stresul:
Potasiul este un mineral vital, care ajuta la
normalizarea pulsului, trimite oxigen catre creier si regleaza echilibrul
hidric al organismului. Atunci cand suntem stresati, rata metabolismului
creste, reducand astfel nivelul potasiului. Acesta poate fi echilibrat cu
ajutorul unei gustari formate din banane, care au un continut ridicat de
potasiu.
Negii:
Multi oameni preocupati de alternative naturale jura ca
daca doriti sa scapati de un neg, puteti pune pe el o bucata de coaja de
banana, cu partea galbena in afara. Puteti mentine aceasta compresa cu ajutorul
unui plasture sau leucoplast medicinal.
Bananele si merele
Asadar, o banana este intr-adevar un remediu natural al
multor boli. Daca am face comparatie cu un mar, are de patru ori mai multe proteine,
de doua ori mai multi carbohidrati, de trei ori mai mult fosfor, de cinci ori
mai multa vitamina A si fier si de doua ori mai multe alte vitamine si
minerale. Este bogata si in potasiu si este unul dintre cele mai valoroase
alimente pe care le avem la indemana.
Deci poate este momentul de
a schimba proverbul, spunand: "Bananele, un aliment perfect!"; Bananele
trebuie sa fie motivul pentru care maimutele par asa de fericite tot timpul.
Inca un secret: crema de pantofi
Vreti sa va lustruiti repede pantofii? Luati partea
interioara a cojii de banana si frecati direct pantoful... apoi stergeti cu o
carpa uscata. Nu-i asa ca este un fruct uimitor?
Nucile
Consumate dupa fiecare masa, aceste fructe impiedica
ingrosarea arterelor si previn bolile de inima.
Opt nuci pe zi va tin arterele flexibile, inima sanatoasa si previn
aparitia atacului vascular cerebral, arata un studio realizat de cercetatorii
americani de la Barcelona 's Hospital Clinico, aparut in publicatia 'American
College of Cardiology'. Specialistii
citati de BBC News va sfatuiesc sa consumati nuci mai ales dupa o masa
bogata in grasimi pentru a atenua
efectele negative pe care acestea din urma le au asupra organismului.
Nucile, mai sanatoase decat uleiul de
masline
Cercetarea a constat in monitorizarea a 24 de adulti,
jumatate dintre ei cu un nivel normal al colesterolului, iar cealalta jumatate
cu un nivel ridicat. Participantii la studiu au primit doua portii de salam
bogat in grasimi si branza, pe care le-au consumat la un interval de o
saptamana.
La una dintre portii, cercetatorii au adaugat cinci
lingurite de ulei de masline, iar la cealalta, miezul a opt nuci.
Testele au aratat ca atat uleiul de masline, cat si
nucile au ajutat la reducerea inflamatiilor din artere care apar brusc dupa o
masa bogata in grasimi saturate si care, in timp, favorizeaza intarirea
arterelor si creste riscul unor boli de inima si al atacului vascular cerebral.
Cu toate acestea, spre deosebire de uleiul de masline,
nucile au mai ajutat si la mentinerea elasticitatii si flexibilitatii
arterelor, indiferent de nivelul colesterolului.
Trateaza tulburarile de ritm
cardiac
Cercetatorii au mai observat ca acidul alfa linoleic din
nuci poate fi benefic pentru cei cu tulburari ale ritmului cardiac. Ei i-au
avertizat pe participantii la studiu ca pot manca absolut tot ceea ce doresc, cu conditia sa consume si
nuci.
Acest lucru demonstreaza ca grasimile protectoare din
nuci inlatura efectele grasimilor saturate din dieta, pe cand o grasime neutra,
precum uleiul de masline, nu are un rol atat de important', afirma Robert
Vogel, profesor la University of Maryland, Baltimore.
Pentru ca sunt elastice, arterele se pot intinde atunci
cand fluxul sanguin se imbunatateste. Consumul de grasimi intrerupe producerea
de oxid nitric de catre 'captuseala' arterelor, necesar pentru mentinerea
flexibila a vaselor de sange. Nucile mai contin antioxidanti si arginina, un
aminoacid folosit de organism pentru a
produce oxidul nitric.
Pentru vegetarieni. Combinati nucile cu legume si paine.
Nucile si alunele pot inlocui majoritatea nutrientilor animali in cazul
persoanelor vegetariene. Printre nutrienti se numara cele mai multe vitamine B,
fosfor, fier, cupru, potasiu si proteine.
Ca mai toate proteinele din surse vegetale, cele din nuci
si alune sunt inferioare calitativ celor animale. Cu toate acestea, in
combinatie cu paine, cereale si leguminoase (mai ales soia si linte) se poate
obtine gama intreaga si echilibrata de aminoacizi esentiali.
Orzul verde - un
miracol al lumii vegetale
de
peste 250 de ori mai multa provitamina A decat in laptuca;
de
peste 25 de ori mai mult potasiu decat in banane;
de
peste 11 ori mai mult calciu decat in lapte;
de
peste 11 ori mai mult fier decat in telina;
de
peste 7 ori mai multa vitamina C decat in portocale;
de
peste 10 ori mai multa vitamina B1 decat in spanac;
de
peste 23 ori mai multa biotina (factor din grupul vit. B) decat in lapte;
2000
micrograme SOD (superoxid dismutaza), activ, la o portie de doua grame de orz
verde, pudra. Superoxid dismutaza este o enzima proteica activa cu un efect
deosebit in vindecarea bolilor, in revitalizarea organismului si in incetinirea
proceselor de imbatranire. Aceasta enzima intervine in inactivarea radicalilor
liberi oxidril. Dr. Milton Fried afirma ca acesti radicali liberi favorizeaza
imbatranirea celulelor si aparitia bolilor. Orzul verde este pana in prezent
cea mai bogata sursa de SOD cunoscuta.
Efecte benefice asupra organismului:
Ø
mai putin somn necesar;
Ø
mai multa energie in eforturile fizice, intelectuale, memorie imbunatatita,
claritate a gandirii;
Ø
reglarea tensiunii arteriale;
Ø
renuntarea la pilule calmante pentru dureri;
Ø
eliminarea surplusului de greutate in obezitate;
Ø
rezolvarea problemei acneei;
Ø
efect antiinflamator (superior cortizonului si fenilbutazonei, fara a avea
efecte secundare);
Ø creste potenta sexuala.
Orzul verde este folosit pentru
extragerea sucului sau se usuca si se transforma in pudra sub o forma sau alta
este folosit in anorexie, anemie, stomatite, cancer, gastrita, ulcer, colita,
pancreatita, afectiuni hepatice (hepatita virala si cronica, ciroza),
dischinezie biliara, diabet, astm, bronsita, tuberculoza pulmonara, viroza
pulmonara, rinita alergica, cardiopatie ischemica, infarct miocardic,
hipotensiune si hipertensiune arteriala, astenie, schizofrenie, epilepsie, nevralgie
de trigemen, nevralgie faciala, insomnie, artrita, acnee, pistrui, eczeme,
ulcer varicos, tromboflebite, hemoragii, fistule perianale, hemoroizi,
dismenoree, sterilitate, impotenta sexuala, avitaminoze, alopecie, reumatism
articular acut, lombo sciatica."
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu